3. Η Αρχιτεκτονική Τεχνολογία

Η θεματική για την αρχιτεκτονική τεχνολογία αναπτύσσεται σε παράλληλα επίπεδα με κέντρο τον αρχιτέκτονα ως δημιουργό με ισχυρό τεχνολογικό υπόβαθρο σε έναν Κόσμο που καθιερωμένοι ρόλοι επαναπροσδιορίζονται στη βάση μιας εξελισσόμενης κοινωνικής, οικονομικής, τεχνολογικής μετάλλαξης.

Το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής επανακαθορίζεται και εμπλουτίζεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, μέσα στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν.

Καθώς το κτήριο-μηχανή παραχωρεί την θέση του στο κτήριο-κόμβο σε δίκτυο, αναπτύσσεται ο προβληματισμός γύρω από υβριδικές μορφές κτιρίων, γύρω από κτήρια κελύφη που γίνονται φορείς αλλαγών και συνδέουν την ανέγερση (κατασκευή) τους με την αρχιτεκτονική της πολυπλοκότητας .

Η σημασία του κτηριακού τομέα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη στρατηγική για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, με την υιοθέτηση των αρχών του βιώσιμου σχεδιασμού αποκτά κομβικό ρόλο και δημιουργεί νέους κανόνες.

Οι αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στο υπάρχον κτηριακό δυναμικό και η προστασία-αποκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς συσχετίζουν τη σοφία του παρελθόντος με την τεχνολογία του μέλλοντος.

Η διδακτική της αρχιτεκτονικής τεχνολογίας είναι άμεσα συνυφασμένη με την διεπιστημονική προσέγγιση, την έρευνα, τη γνώση των δομικών υλικών (παραδοσιακών, σύγχρονων και “έξυπνων”), την κατανόηση των αρχών της Δομικής Μηχανικής και την αξιοποίηση τους στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό .

Κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν:

– Σχέση συμβατικής & σύγχρονης οικοδομικής τεχνολογίας

– Σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και κατασκευή

– Βιώσιμος σχεδιασμός και αρχιτεκτονική δημιουργία

– Σχεδιασμός επεμβάσεων στο υπάρχον κτηριακό δυναμικό

– Αρχιτεκτονική τεχνολογία-υλικά-δομική στερέωση/ενίσχυση στις αποκαταστάσεις μνημείων

– Έρευνα και Αρχιτεκτονική τεχνολογία

Υποβολή περιλήψεων-τελικών κειμένων στη διεύθυνση: m.katsaros@m2k.gr (υπόψη κ. Μ. Κατσαρού)

Για περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή πατήστε εδώ

Γενικές Πληροφορίες

*εικόνα: σπουδαστική εργασία_Χ. Αλεξοπούλου, Κ. Γαβράς